Ana içeriğe atla

Bir BBM Öğrencisi ve Bil341 Kabusu

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliğinde öğrenciyken yaşananları çok iyi anlatan bir yazı. Kimin yazdığını bilmiyorum. 2006'da bölümde olan birileri yazmıştı galiba. (Not : Yazıya sonradan Ömer Akyol sahip çıktı...)



Bir BBM öğrencisi ve 7 başlı iç
içe döngü
Ödev en olmaz saatte ve Dx gibi bir sınıfta verilir. Arkadaşlar sınıfı yarım saat önceden doldurduğu için ucu ucuna gelenler en arkadan izler ödev sunumu. Yine bol metin dosyalı bir ödevdir. Metin dosyaları zamanımızın yegane veri tabanı ve her işe yarayan, süper kütükleridir. Kütük lafına dikkat, bu kelimeye öylesine sahip çıkın ki benliğimizden, amaç ve ideallerimizden kopmayalım. ……

Föyü evde detaylı okumak gibi bir plan kurulur. O yüzden ödev sunumu pek iyi dinlenmez. Ödevde bir teslim şartı varsa hoca bunu 15 kere anlatır. Çünkü̈ ödevi otomatik kontrol eden HAL9000 eş değerinde süper AI'li bir script- program yazmıştır. Teslim taslağında bir harfin büyük-kücük olması bu programın aşamayacağı bir engeldir ve asistan programı esnekleştirmek yerine öğrenciye gerekli lafları sokmayı tercih eder. Ödev sunumu bitmek üzeredir, arkadaşlar sunum bitmiş gibi ayaklanırlar. Ve montlarını almak niyeti ile size doğru bir sinüs dalgası başlatırlar. Ama hoca en büyük prensibini açıklamamıştır daha…

Bir ödev 1 saniye dahi geç kalamaz..! Herkes TRT 1 saatini baz almak durumundadır. Konu üzerine hoca; böyle olmasa 1 dakika sonra 1 dakika sonra 2 aya kadar teslim tarihi uzar gibisinden öğrencileri şoke eden dahiyane bir sav ileri sürer. Bu arada staj da, 6 aya kadar geciken projelere şahit olan bir öğrenci buradaki ikilemde kaybolur.

Eve dönüş yolunda ödevin ilk günü olduğu için, stresi ensede pek hissedilmez. Föy yalandan okunur, newsgroup kolaçan edilir. Masaüstünde parıldayan oyun ikona çift tıklamış bulunursunuz, ve ertesi güne elde var 0 ile başlarsınız. 1 haftaya yakın bir süre bu duruma yakın devam eder. Ödevle ilgili algoritma, byte kod ve hex sayılar havada uçuşur hale gelir. Gün boyu bu konuşmalar geçici belleğinize yazılır. Ödeve erken başlamış arkadaşların dandi fikirleri ve algoritmaları o an için en iyisi olarak görünür ve beynine mıh gibi yapışır. O mıhı sökmeden yaratıcı ve özgün bir kod yazmayı kendinden beklemen haksızlıktır.

Ödevin son şansı, son hafta sonu gelir. Şalter atar. Kaybedilen 10 güne yakın süreye ağlayası gelir… Dert değildir, daha önce de başarmıştır, gece gündüz minimum uykudan arta kalan saat sayısı hesaplanır ve koda başlanır. Gayet hızlı gidilir, taa ki okulda herkesin hararetle tartıştığı bir bölüme çakılana kadar. O halde 1-2 telefon edip o kısmı sormak çok ağır gelir. Telefondaki ses öylesine kendinden emin ve ödevi bitirmiş havası ile konuşur ki.. karnınız ağrımaya başlar… bu ağrı veriminizi arttırır, ama hayatınızdan çalar.

Son gün. Zaten okula gidilmez bu gün. Tüm gün kod yersiniz, içersiniz. Son gece, uyuyan eşektir. Msn e ödevi bitirmiş gibisinden imalı mesajlar yazanlara hafiften gıcık gidilir. O vakit bir yol arkadaşı ile karşılaşmak olasıdır. Ödevi daha bitmemiş olan birisi sizin en baba, can yoldaşınız gibidir. Halden anlar, harbidir. Fikir alışverişi olur yoldaşla. Rahatlatır…..

Gece ilerler, uyku artık uğramaz olur. Son 1-2 gündür yapılan çalışma akla gelir. Bu şekil ödev yapmak daha iyi gibi bir kanıya varılır, o karın ağrısı biraz hissedilir ve bu kanıdan derhal vazgeçilir. Kendi kendine sözler verilir o an. Sabaha doğru, gün ağarır. Güzel haber ödevin sonu görünür. Kötü haber rapor piyasa da yoktur. Arkaya bakarsınız yatak tap tazedir. Can çok fazla uyku çeker. 1 saat uyuklanır. Dünyanın en tatlı uykusudur. Tekrar uyanılır. Karın ağrıları şiddetlenir. O gün de, dersleri asıp asmama arasında akla kara seçilir. Ve dersler asılır. Ölüm çizgisi ne daha vardır ama okula gidiş süresi hesaplanınca fazla bir vakit olmadığı anlaşılır. Karın ağrısı en şiddetli evresindedir. Kahvaltı gibi gereksiz işler mümkün olan en hızlı teknik ile halledilir. Rapor şekillenmeye başlar, ama bitmesi imkansızdır.

Yola çıkılır. Otobüsler o saatte hep boştur. Tek tük 1-2 insan aceleci tavırlarınıza anlam veremez. Teker patlamasın, bir şey olmasın, bir daha erken başlıcam duygu, kelime ve düşünceleri sonsuz döngüde beyinde yankılanır. Işte okul… daha rapora ekleme yapılacaktır, bu yüzden karın ağrısı bir kez daha şiddetli bir şekilde sizi yoklar. Lab da boş yer aranır. Yoktur. Size de bir masa nasip olur. Ama Open Office sizin word belgesini beğenmez. Bazı karakterleri, ve yazı metnini bozmak, kayıp etmekle sizi tehdit eder. Yemişim Linux u denir.

City Center internet cafeye koşulur. Eklenmek istenen şey o karın ağrısı ile beraber titreyen ellerle yazılır. Elektrik gitmesi, makine kitlenmesi o an kalp krizine sokacak kadar kötü felaketlerdir.

Bitti! Bitti mi? Koş, koş, koş, nasıl olup da en son ana kadar gecikmeyi başardın diye yol koşu yolu boyu hesap sorulur. Işte o mavi kapı. Tanıdık 1-2 sima var. Onlar halden anlayan, en baba, son dakkacı tayfadır. Işte disket masaya konur. Imza çakılır. Hoca ödevi ön kontrolden geçirirken ömrünüzden birkaç yıl daha gider. Eve dönüş…. Tarif edilemez. En şiddetli olarak son 2 gün hissedilen karın ağrısı, benzersiz bir mutluluk ve rahatlama hormonuna dönüşür. Planlar yapılır, ertesi gün en can alıcı vize dahi olsa bayır aşağı sallanır.

BİTTİ!

Sadece yaşayanlar bilir, bu durumda en az bir kere bulunmuş herkese "saygılar" . Hep böyle olanlara "aptalsın ama bendensin" Gönderme gibi görünen bazı yerlere takılmayın lütfen ve lab ödevi psikolojisini düşünüp hoş görün. Kimseye bir göndermem yok hem ne haddime...

Peki amaç nedir?... belki bölüme yeni başlayan 1-2 öğrenci ibret alır. Altı üstü bir ödev ama cidden bu durumlara düşünce kabus oluyor, işin garibi de bu durumlara düşmenin sebebi yine kişinin kendisi...

Yorumlar

Tamer ÖNEM dedi ki…
BBM gençliği törpüsüdür.
İlkay Aktaş dedi ki…
Bir şey eklemeyi unutmuşsun. Asistan hoca son teknoloji depolama birimi 1.44mb diski kontrol ederken bilgisayardan gelen cızırtı sesleri hoşunuza gitmez ve windows'un "dann" sesiyle diski okuyamadığını anlarsınız. O şok dalgası hocaya yalvarma seline dönüşür. Yaklaşık 5dk'de bölümden çıkıp Zeki kırtasiye'ye gidip diski başka bir bilgisayarda kopyalayıp geri gelirsiniz. O ana tanıklık edenler Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olanların, sadece mühendis değil aynı zamanda iyi bir de atlet olarak mezun olduklarını anlarlar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İki küçük çocuklu bir ailenin umre notları

Hemen söyleyelim, kesinlikle evet, çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun onları asla geride bırakmayın. Ibn-ü Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Ravha'da bir grup yolcuya rastladi. Onlardan bir kadin kendisine bir cocugu kaldirip: "Bunun icin de hacc caiz olur mu?" diye sordu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) : "Evet olur ve sana da sevab vardir" buyurdu." Muslim, Hacc 409, (1336); Muvatta, Hacc 244, (1, 422); Ebu Davud, Menasik 8, (1736) . Birisi 2.5 diğeri 4.5 yaşında iki oğlum, eşim ve annesi ile beraber, hamd olsun Allah’a bir umre ziyareti gerçekleştirdik. Daha önce hiç gitmediğimiz için neyle karşılaşacağımıza dair en ufak bir fikrimiz olmadan, internette daha önce giden birilerinin akıllı önerileri var mı acaba diye saatlerce araştırmalar yapmıştık. Daha önce giden hatta çok tecrübeli olan büyüklerimiz dahi konu çocuklar olunca pek tatmin edici yanıtlar verememişti. Bizde döndüğümüzün ertesi g

Kudüs, Bu hüznü ucuza yaşamak mümkün...

Filistine gitmek çılgınlık gibi geliyor kulağa! Evet İsrail askerleri var, evet onlardan izin almak gurur kırıcı, evet onlara tahammül etmek zor. Ama Kudüs çok güzel, çok kutsal, çok etkileyici, bir kere görünce yüreğime bir alev düştü, buram buram tütüyor Aksa hafızamda, artık O’nu çok özlüyorum... Kudüs'e Nasıl Ucuza Gidilir? En ilgi çekici yerinden başlayalım. Bu ziyaretin bana bedeli 750 TL oldu. Başıma hiç bir şey gelmedi, hamdolsun 3 mescidin üçüncüsünü de ziyaret edebildim. Bu ziyareti tamamen kendim planladım, herhangi bir tur şirketi ile çalışmadım. Bunun yöntemini aşağıda paylaşıyorum. Yeşil pasaportu olanlar şanslı, vize istemiyorlar. Diğerleri için Vize elçiliklerden alınıyor. Yani arada bir firma bulunmuyor. Herkesin kendisi başvurmak zorunda. Evrak vs. hemen hemen hiç bir şey istemiyorlar. Web sitelerinde detaylı bilgi ve form var. Yeşil pasaporta vize istenmiyor, umumi pasaport için ise eğer Suudi Arabistan vb. ülkelere daha önce vize gör