Ana içeriğe atla

Teknokentler ve Kazanımları

Uzunca bir süredir Hacettepe Teknokent kapsamında faaliyet gösteren bir firmada yönetici olarak çalışıyorum. Edindiğim tecrübeler, gözlemlerim, sohbetlerim artık paylaşımı hakediyor.

Teknokent Kapsamına Nasıl Girilir?
Bir Arge projesi tanımlanması ve bu projenin ilgili teknokent yönetiminin akademisyen desteği ile onaylaması gerekir. Her ne kadar resmi koşul bu olsa da, uygulamada Ankara ve İstanbul teknokentlerinde bir de ofis bulma sorunu karşınıza çıkar. Tüm teknokentler nasılsa tüm ofislerini yok satmaktadır. Bunun sebebi ise Teknokent kanunda yazılıma uygulanan (ya da uygulandığı düşünülen) muafiyetten kaynaklanmaktadır. Diğer bir ifade ile teknokentler yazılım firmalarının işgali altındadır.

Vergi Muafiyeti
Teknokentlerin ilgi çekmesinin başlıca sebebi firmalara tanınan vergi muafiyetleridir. Teknokent kanunun ruhu "Arga çalışması yapan bir firma, çalışmalar sonucu elde ettiği değer üzerinden kazancını vergi muaf tutmak" olarak tarif edilebilir. Temelde bir arge projesi olması kaydıyla, bu proje sonucu ortaya çıkan değerin ilk satışından elde edilen gelir vergiden muaf tutulmuş. Ancak "ilk satış" ifadesi daha çok vergi muafiyeti düşüncesi ile farklı yorumlanmış. Benim bu konuda içime sinen yorum, Arge çalışmasının fikri mülkiyet haklarının devredilmesinden elde edilen gelirin vergiden muaf tutulması yönündedir. Ancak işin içine yazılım projeleri girince fikri mülkiyet kavramı da birden çok satışı ifade ediyor olarak algılanmaktadır. İster yazılım projesi olsun, ister başka bir alanda arge projesi olsun, vergi muafiyeti sadece ilk satışı kapsamalıdır.

Esas Kazanım
Bir çok firma teknokentte yer almayı vergi muafiyeti için arzuluyor olsa da, esas kazanım Üniversite ve diğer firmalarla olan ilişkiler olmalıdır. Günümüz ticari faaliyetlerinde yüksek katma değer Arge çalışmaları elde edilebilmektedir. Arge çalışmalarında ise en büyük destek, diğer Arge firmalarından sağlanabilmekte ve az da olsa sahayı bilen akademisyenlerden temin edilebilmektedir.

Uygulamaya ilişkin eleştiriler
Teknokentler maalesef yazılım projesi geliştiren firmalarla dolup taşıyor. Halbuki ülkemizin gerçek anlamda Arge yapan firmalara ihtiyacı var. Zira yazılım projelerine vergi muafiyeti tanınmasa da, sektör yeterince güçlü, yerli girişimci zaten yurt dışı firmalara pek izin vermiyor. Hal böyleyken, neden hala yazılım firmalarından vergi alınmadığını anlamakta zorlanıyorum.


Bazı notlar :

- Arge personeli üniversite mezunu olmalı, ya da tekniker ve teknisyen olmalıdır. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu göre "AR-GE Personeli: AR-GE faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı, yazılımcı ve teknisyenleri," ifade eder. TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ'ne göre ise, AR-GE Personeli: AR-GE faaliyetlerinde çalışan, alanında uzman personel ile nitelikli destek personelini ve AR-GE faaliyetlerinin bilimsel ve teknik yanlarının planlanıp yönetilmesi, izlenip değerlendirilmesi ve desteklenmesi ile uğraşan personeli ifade eder.

- Destek Personeli: AR-GE faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yönetici, teknik eleman, laborant, sekreter, işçi ve benzeri personeli ifade eder.

- Yazılımcı Personel: Yazılım olarak tanımlanan süreçte çalışıp yazılım geliştiren, üreten, alanında yeterli deneyime veya eğitime sahip nitelikli personeli ifade eder. Buna göre mesleki eğitim sınırlaması getirilmemiştir.

- Proje başvurusu onayı maliye bakanlığına bildirilmelidir.

www.algantarim.com
www.hacettepeteknokent.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İki küçük çocuklu bir ailenin umre notları

Hemen söyleyelim, kesinlikle evet, çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun onları asla geride bırakmayın. Ibn-ü Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Ravha'da bir grup yolcuya rastladi. Onlardan bir kadin kendisine bir cocugu kaldirip: "Bunun icin de hacc caiz olur mu?" diye sordu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) : "Evet olur ve sana da sevab vardir" buyurdu." Muslim, Hacc 409, (1336); Muvatta, Hacc 244, (1, 422); Ebu Davud, Menasik 8, (1736) . Birisi 2.5 diğeri 4.5 yaşında iki oğlum, eşim ve annesi ile beraber, hamd olsun Allah’a bir umre ziyareti gerçekleştirdik. Daha önce hiç gitmediğimiz için neyle karşılaşacağımıza dair en ufak bir fikrimiz olmadan, internette daha önce giden birilerinin akıllı önerileri var mı acaba diye saatlerce araştırmalar yapmıştık. Daha önce giden hatta çok tecrübeli olan büyüklerimiz dahi konu çocuklar olunca pek tatmin edici yanıtlar verememişti. Bizde döndüğümüzün ertesi g

Kudüs, Bu hüznü ucuza yaşamak mümkün...

Filistine gitmek çılgınlık gibi geliyor kulağa! Evet İsrail askerleri var, evet onlardan izin almak gurur kırıcı, evet onlara tahammül etmek zor. Ama Kudüs çok güzel, çok kutsal, çok etkileyici, bir kere görünce yüreğime bir alev düştü, buram buram tütüyor Aksa hafızamda, artık O’nu çok özlüyorum... Kudüs'e Nasıl Ucuza Gidilir? En ilgi çekici yerinden başlayalım. Bu ziyaretin bana bedeli 750 TL oldu. Başıma hiç bir şey gelmedi, hamdolsun 3 mescidin üçüncüsünü de ziyaret edebildim. Bu ziyareti tamamen kendim planladım, herhangi bir tur şirketi ile çalışmadım. Bunun yöntemini aşağıda paylaşıyorum. Yeşil pasaportu olanlar şanslı, vize istemiyorlar. Diğerleri için Vize elçiliklerden alınıyor. Yani arada bir firma bulunmuyor. Herkesin kendisi başvurmak zorunda. Evrak vs. hemen hemen hiç bir şey istemiyorlar. Web sitelerinde detaylı bilgi ve form var. Yeşil pasaporta vize istenmiyor, umumi pasaport için ise eğer Suudi Arabistan vb. ülkelere daha önce vize gör

Bir BBM Öğrencisi ve Bil341 Kabusu

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliğinde öğrenciyken yaşananları çok iyi anlatan bir yazı. Kimin yazdığını bilmiyorum. 2006'da bölümde olan birileri yazmıştı galiba. (Not : Yazıya sonradan Ömer Akyol sahip çıktı...) Bir BBM öğrencisi ve 7 başlı iç içe döngü Ödev en olmaz saatte ve Dx gibi bir sınıfta verilir. Arkadaşlar sınıfı yarım saat önceden doldurduğu için ucu ucuna gelenler en arkadan izler ödev sunumu. Yine bol metin dosyalı bir ödevdir. Metin dosyaları zamanımızın yegane veri tabanı ve her işe yarayan, süper kütükleridir. Kütük lafına dikkat, bu kelimeye öylesine sahip çıkın ki benliğimizden,  amaç ve ideallerimizden kopmayalım. …… Föyü evde detaylı okumak gibi bir plan kurulur. O yüzden ödev sunumu pek iyi dinlenmez. Ödevde bir teslim şartı varsa hoca bunu 15 kere anlatır. Çünkü̈ ödevi otomatik kontrol eden HAL9000 eş değerinde süper AI'li bir script- program yazmıştır. Teslim taslağında bir harfin büyük-kücük olması bu programın aşamayac